Traditiegetrouw wordt u bij deze Antenne weer het programmaboekje van het Leerhuis bezorgd. Ruim dertig pagina’s met een overvloed aan bijeenkomsten waar u een keuze uit kunt maken. Voor ons vanzelfsprekend, is het voor een leerhuisprogramma best veel. Toch lukt het elk jaar weer om zoveel mensen en onderwerpen te vinden. Gelukkig kunnen we voor een deel rekenen op inleiders die regelmatig terugkomen. En ook dit jaar op de predikanten van Ermelo die gaan zorgen voor welgeteld negen morgengesprekken over gelijkenissen.
Maar er zijn ook weer nieuwe sprekers, met verrassende onderwerpen. Variatie genoeg, in mensen en onderwerpen, maar ook in de vorm van de leerhuisactiviteiten. Gesprekken rond de tafel, luisteren naar lezingen (met altijd de mogelijkheid om vragen te stellen of met de inleider in gesprek te gaan), kijken naar kunst, luisteren naar muziek, een film bekijken en erover napraten, en niet te vergeten twee mogelijkheden om eropuit te gaan. Op de website (leerhuisermelo.nl) vindt u een formulier waarop u uw keuze kunt aankruisen. Het is aan u.
Verschillende onderwerpen
Wat in ons leerhuisprogramma niet zal ontbreken zijn de Bijbelse en theologische onderwerpen. Heel puur komt de Bijbel ter sprake in de negen morgengesprekken, waarin steeds een gelijkenis centraal staat. Een creatieve uitdaging zijn de twee morgenbijeenkomsten waarin psalmen een uitnodiging vormen om zelf te schrijven. Theologische diepgang bieden een avond over de tweede Jesaja en een over het jodendom.
Ook zijn er weer onderwerpen die aansluiten bij de actualiteit, zoals de avond over AI (kunstmatige intelligentie) en die over christelijke levenskunst. Er komt ook een avond over Tolstoi met een link naar de Bergrede en een over groen geloven. En wat dacht u van Jezus in Afrika? Bijzonder actueel is de avond over de democratische rechtsstaat en op een andere manier die over psychiatrie in de laatste vijftig jaar.
Kunst in al zijn vormen komt ook aan de orde in een avond over poëzie, een over de kunstenaar Paul Klee en in drie avonden over muziek. En, terug van weggeweest in het programmaboekje, vier avonden over literatuur.
Verschillende vormen
Wat de vorm betreft zijn er als vanouds de avonden met een inleiding en vragen na de pauze. Nog altijd een goede vorm om informatie over te brengen, en daar zijn we toch leer-huis voor. De aanduiding ‘morgengesprekken’ geeft al aan dat het onderlinge gesprek ook bewust de ruimte kan krijgen. En soms is kijken naar beelden een gepaste vorm. Of luisteren, naar muziek. Een indringende vorm van leren is het samen bekijken van een film. En na het kijken er nog even over napraten.
Twee keer gaan we met het leerhuis de deur uit. Een keer naar Enschede en Glane voor een bezoek aan de bijzondere synagoge van Enschede en een kennismaking met de Syrisch-Orthodoxe kerk in het klooster in Glane. Een reprise van een excursie die een vorige keer snel was volgeboekt. De tweede keer buiten de deur is dichter bij huis: de Hooge Riet, tegenover het station van Ermelo.
De openingsavond
U kent hem wellicht van zijn columns in Trouw, schrijver, journalist en columnist Stevo Akkerman. Hij schreef een paar jaar geleden het boek ‘Wat is dan goed?’ en wij zijn blij dat hij naar aanleiding daarvan bij ons de openingsavond wil verzorgen.
Zo zijn wij weer terug bij het begin. Een nieuw programmaboekje met een nieuw programma. En bent u meer van het digitale, op onze website (leerhuisermelo.nl) vindt u het hele programma ook terug. En vergeet niet het aanmeldingsformulier in te vullen. Wij zien u graag komen.
Namens het Leerhuis, Sjoerd Zwaan