Visie
De Gereformeerde Kerk van Ermelo is een gemeente die zich een weet in onze levende God de Vader, in Jezus Christus Zijn Zoon, de opgestane Heer, en in de heilige Geest die ons in beweging zet. Dit geloof vormt de kern van onze geloofsovertuiging. Geroepen, geraakt en gezonden door deze Drie-ene God bouwen we aan een gemeente die uitnodigend, inspirerend en actief is: in liefde voor elkaar en voor de medemens, ook buiten onze eigen gemeenschap.
Het ankerpunt van onze visie is dat waartoe Jezus ons oproept in Mattheüs 22: 37-39: Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.
Binnen onze kleurrijke geloofsgemeenschap is sprake van eenheid in verscheidenheid. Dat klinkt als een cliché, maar voor ons is het een essentiële voorwaarde om die warme gemeenschap te zijn die we met kracht nastreven. We weten ons namelijk een in de opgestane Heer en tegelijkertijd is er ruimte om ons geloof op verschillende manieren vorm te geven en te beleven.
Naast sterke overtuigingen kennen we in onze gemeente ook het zoeken en tasten naar de essentie van het christelijk geloof. Klassiek protestantse en moderne theologische geluiden klinken naast en soms door elkaar. Ze mogen er zijn, sterker nog, ze zijn noodzakelijk om een geloofsgemeenschap te kunnen zijn die in onze tijd recht van bestaan heeft. Iedere tijd, iedere generatie heeft immers behoefte aan een vertaling van de duizenden jaren oude geloofswaarheden naar taal en vormen die in de eigen tijd verstaanbaar zijn en inspireren. Daarom voelt in onze erediensten de een zich meer thuis bij een klassiek protestantse beleving, terwijl de ander voorkeur heeft voor een moderne, bijvoorbeeld sterk liturgisch gerichte vormgeving. Wat hen bindt is de boodschap van het geloof die de grondslag van onze gemeente is. Bewust geven we ruimte aan deze diversiteit van geloven, juist door niemand uit te sluiten, maar inclusief te zijn. Dat is echte eenheid in verscheidenheid, we zijn immers samen op weg.
In onze kerkelijke gemeenschap is volop plaats voor mensen uit verschillende generaties. Iedereen die met ons wil bouwen aan onze geloofsgemeenschap, is welkom aan onze ‘tafel’, ongeacht afkomst, leeftijd of welke andere achtergrond ook. Daarom hanteren we in onze diensten en andere activiteiten een grote verscheidenheid aan vormen, en streven we ernaar de taal te gebruiken die aanspreekt en die helder maakt wat ons inspireert en drijft.
We zijn ook een gemeente waarin we telkens weer de daad bij het Woord voegen. We vinden elkaar bij het ‘bouwen aan …’. Graag slaan we de handen ineen, maar steken ze ook uit de mouwen om ‘daders’ van het Woord te zijn of te worden. We geven zo al enkele jaren daadwerkelijk vorm aan onze kernbegrippen uitnodigend, inspirerend en actief. In onze onderlinge verscheidenheid zijn wij als gemeente één.
Daarnaast voelen en weten we ons onderdeel van een groter geheel, ieder die op ons pad komt is welkom. De luiken naar de samenleving staan wijd open. We willen ook daar onze plek innemen, omdat we geloven dat we van betekenis kunnen zijn in en voor het dorp Ermelo en nemen daarom onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een mooi voorbeeld daarvan is het project Kerk 2.0, waarin onze gemeente onder meer daadwerkelijk gestalte gaat geven aan de verbondenheid met de Ermelose gemeenschap.
Missie
Wij verlangen ernaar een gemeente te zijn die uitnodigend, inspirerend en actief is.
Uitnodigend zijn wij vanuit liefde en belangstelling voor elkaar, binnen onze geloofsgemeenschap, maar ook voor onze medemensen in Ermelo. Beide aspecten van uitnodigend willen we in ons beleid concreet maken.
Onze gemeente heeft voor velen een sterk ‘thuis- of familiegevoel’, met een grote onderlinge betrokkenheid en verbondenheid. Hen die met ons het geloof en hun leven willen delen en als partners met ons willen optrekken om onze missie waar te maken, verwelkomen we. Ook zij die onze hulp nodig hebben, kunnen rekenen op onze aandacht en inzet.
Inspirerend is de Heer die ons het leven geeft. Hij is de Bron van ons gemeentezijn. Door Hem aangeraakt, gaan wij als pelgrims de weg van ons leven en willen we Hem navolgen. De weg van geloof is er een van vallen en opstaan, maar iedere dag mogen we opnieuw beginnen vanuit het besef dat Gods genade er ook voor ons is. Daarom kijken wij met mildheid naar elkaar en willen we een bron van inspiratie zijn voor elkaar en voor de samenleving.
Actief zijn we als gemeente van Christus, midden in deze wereld. Werkend vanuit de rust die wij in onze gemeenschap ervaren, zetten wij ons in voor hen die het Woord van God willen horen en voor mensen die hulp nodig hebben. Als individuele gemeenteleden gebruiken wij onze talenten in onze eigen gemeente, maar nadrukkelijk ook in de samenwerking met andere geloofsgemeenschappen en maatschappelijke partners. Dat leidt tot een manier van werken waarin we niet schuwen nieuwe vormen te zoeken en te gebruiken en ook initiatieven te nemen.
Om deze visie en missie waar te maken, laten we ons inspireren door het verhaal uit Johannes 21, waarin de opgestane Heer zijn discipelen oproept het net aan de andere kant van de boot uit te werpen. We willen openstaan voor veranderingen, werkend vanuit het geloof en het vertrouwen dat de heilige Geest ons in beweging zet, ons leidt en ons werk richting geeft.
Dit visie en missie deel van het beleidsplan is vastgesteld tijdens de Kerkenraadsvergadering van 2 februari 2023.
Hugo Koole, scriba Kerkenraad.